BusinessCommunityTravel

Kemas Kini Pra-Pehawa Bateri Kia EV6

Wapcar Automotive News – Sebelum saya sampai ke cerita Kia, saya ingin mengingatkan pembaca tentang sesuatu yang berlaku hampir dua tahun lalu.

Pada awal tahun lepas, rekod bola meriam kereta Kia EV telah dipecahkan. Walaupun larian sebelumnya dari New York ke Los Angeles semuanya dalam Teslas (infrastruktur pengecasan serta kelajuan pengecasan sangat bermakna), ini adalah EV bukan Tesla pertama yang mencatat rekod dalam era moden EV.

Ini mungkin disebabkan oleh Electrify America — sebuah syarikat yang memasang banyak stesen CCS dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun ia adalah kerana penyelesaian Dieselgate VW, syarikat itu telah menunjukkan bahawa ia bukan sekadar membuat percubaan separuh hati untuk mengecas EV. Ia memberi peluang kepada EV bukan Tesla untuk melakukannya serta Tesla, dan ia berpotensi untuk melakukan lebih baik lagi pada laluan tertentu.

Pada masa itu, pasukan itu berkata terdapat beberapa masalah kelajuan pengecasan. Agak seperti Tesla, Porsche mempunyai komputer perancangan perjalanan yang hebat, dan ia mampu memanaskan pek bateri untuk bersiap sedia untuk kelajuan pengecasan 270 kW — jika ia tahu anda akan mengecas pada kadar itu. Walau bagaimanapun, jurutera Porsche, VW, dan Electrify America masih menyelesaikan beberapa masalah di kawasan ini. Kereta ujian Connor mempunyai beberapa masalah kecil dengan ciri ini, yang menghalang prapemanasan daripada berlaku.

Connor dan pasukannya menyelesaikan masalah ini dengan menyebabkan paparan dash kereta menunjukkan suhu purata pek bateri. Mereka juga menggunakan pedal kanan kereta untuk melaraskan suhu pek secara manual mengikut keperluan. Seperti yang dia katakan, “Kami terpaksa prasyarat pek bateri dengan melaraskan gaya pemanduan untuk mengekalkannya pada suhu yang betul.”

Dalam erti kata lain, jika pek memerlukan pemanasan, mereka akan memandu dengan lebih agresif untuk menjana haba melalui rintangan elektrik. Ini akan membawa pek ke suhu yang lebih baik, menghasilkan kadar caj yang lebih baik. Walaupun kaedah ini kebanyakannya berkesan, mereka selalunya tidak mencapai kadar 270 kW yang dikehendaki.

Ahli pasukan memberitahu saya bahawa pemandu sepatutnya tidak mempunyai masalah untuk mengalahkan rekod mereka nanti. Dengan pra-kondisi didail masuk, Taycan kini akan mengecas pada kelajuan maksimum dengan lebih konsisten, yang akan menambah masa Cannonball yang lebih baik. Perkara ini mungkin sudah berlaku, kerana ramai orang tidak mendedahkan larian sehingga statut had ke atas kelajuan tamat dan undang-undang lain dilanggar menjadikan kelajuan sedemikian merentasi negara.

Tetapi, perkara utama yang boleh diambil daripada cerita itu untuk berita hari ini ialah pra-kondisi adalah penting untuk mendapatkan pengecasan yang lebih pantas.

Kemas Kini Perisian Daripada Kia Menyelesaikan Masalah Serupa Untuk Pemilik EV6

Pelanggan Kia yang merupakan antara yang pertama membeli crossover EV6 semua elektrik kini boleh menaik taraf kenderaan mereka dengan ciri penyaman bateri baharu. Ini akan membolehkan pengecasan lebih pantas dalam keadaan lebih sejuk, yang telah menjadi isu. Ciri penyaman bateri ditawarkan sebagai pengubahsuaian pilihan dengan semua model MY22 EV6, dan ia dipasang sebagai standard pada model MY23 EV6, EV6 GT baharu dan EV Niro serba baharu.

EV6 boleh mengecas dari 10% hingga 80% dalam masa seawal 18 minit dalam keadaan optimum, berkat teknologi pengecasan ultra-pantas 800 V. Walau bagaimanapun, pada lima darjah celsius, caj yang sama boleh mengambil masa sehingga 35 minit dalam MY22 EV6 tanpa penyaman bateri — ciri pengubahsuaian memastikan suhu operasi bateri yang optimum dicapai, yang boleh meningkatkan masa pengecasan sehingga 50%.

Proses naik taraf menambah baik navigasi satelit yang digunakan oleh kereta untuk memanaskan bateri EV6 secara automatik apabila perlu. kenapa? Kerana ia perlu tahu bila hentian pengecasan seterusnya akan datang untuk mengaktifkan prapemanasan atau penyejukan. Penyaman akan dinyahaktifkan sebaik sahaja suhu operasi optimum dicapai. Pelanggan kemudiannya boleh mengalami prestasi pengecasan yang lebih baik.

Sedikit Berita Buruk

Tetapi, terdapat satu berita buruk untuk pelanggan Kia yang ingin mendapatkan EV6 mereka dalam bentuk untuk pengecasan yang lebih pantas: ia memerlukan perjalanan ke peniaga. kenapa? Kerana kemas kini OTA secara teknikalnya mungkin, tetapi undang-undang bodoh di kebanyakan negeri tidak akan membenarkan pengilang memberikan kerja panggil balik atau penambahbaikan kepada kereta (walaupun ia hanya kemas kini perisian) tanpa melalui francaisi peniaga bebas mereka.

Dalam erti kata lain, peniaga automotif meminum dan menjamu penggubal undang-undang negeri selama beberapa dekad, dan kini anda perlu membayar untuk makanan dan alkohol. Tetapi, jika anda seorang

peminat Tesla yang menyeringai, jangan salahkan Kia. Salahkan politik AS dan rasuah di peringkat negeri untuk ini. Anda mungkin tidak tersenyum sekarang, bukan?

Mengapa Ini Penting

Kami tidak semua cuba mengikuti larian Cannonball. Walaupun adalah menyeronokkan untuk membuat larian sebegitu di seluruh negara, kebanyakan keluarga akan mempunyai sekurang-kurangnya seorang dewasa dan berbilang kanak-kanak yang mengadu tentang tidak dapat keluar dan meregangkan kaki, berhenti untuk tidur, dll. Ini adalah yang lama “Adakah kita di sana belum?” bermain.

Tetapi, itu tidak bermakna keluarga dan orang bujang biasa dalam perjalanan jalan raya ingin berhenti selama-lamanya di setiap perhentian pengecasan. Ia bukan pertandingan kelajuan, tetapi ia pasti bagus untuk berhenti selama 10 minit dan bukannya 30-40 minit, bukan?

Mampu membuat kereta anda menyediakan anda untuk lebih 10 minit perhentian dan kurang 30-45 minit perhentian adalah berbaloi, terutamanya jika ia hanya memerlukan lawatan pantas ke peniaga untuk mendapatkan perisian prakondisi dan navigasi yang lebih baik. Apabila satu atau dua jam di peniaga boleh menjimatkan berpuluh-puluh jam kemudian, ia adalah satu perdagangan masa yang hebat.

Tetapi, semua ini telah dikatakan, siapa yang akan mengejutkan kami dengan larian EV6 Cannonball mereka?

Related Articles

Back to top button